Hash er noget rigtig mange mennesker forbruger på daglig basis, hvilket også gør dét det mest udbredte og velkendte slags euforiserende stof. I mindre doser og til enkelte lejligheder skader det typisk ikke, men for de særligt sensitive vil et regelmæssigt forbrug af hash kan man godt gå hen og blive afhængig af hash, ligesom man vil blive af alle mulige andre euforiserende substanser som for eksempel alkohol og kokain. Læs mere her om hvordan man søger hjælp til et hashmisbrug.

Hvad er et misbrug?

For at kunne forstå hvordan man udvikler et hashmisbrug, kan det være hjælpsomt at afklare hvad et misbrug overhovedet er. Et misbrug kan defineres som en tilstand, hvor man er dybt afhængig af noget og gør brug af det til en så ekstrem grad at man oplever både fysiske og psykiske konsekvenser, der kan være kort- og langvarige. Et almindeligt forbrug skiller sig derfor ud for et misbrug, da man i et almindeligt forbrug kun tager små doser til enkelte lejligheder.

Men et misbrug varer heldigvis ikke for evigt og det er faktisk bedst hvis man søger hjælp til hashmisbrug, så snart man mærker at man ikke længere har et sundt forhold til den substans man gør brug af. De professionelle er til for at hjælpe med at vænne sig af med hash og give en hjælpemidler, så man ikke falder ned i samme misbrugsfælde, når man får hash tilbudt eller går igennem svære perioder i ens liv.

Fysiske og psykiske konsekvenser

Ethvert misbrug af en afhængighedsgørende substans som for eksempel stoffer eller alkohol kan have mange forskellige fysiske og psykiske konsekvenser, der både kan være kort- og langvarige. Dette er oftest afhængigt af hvor lang tid man har misbrugt og hvordan, da der er mange måder at bruge hash på.

Fysiske symptomer på et hashmisbrug er for eksempel at man føler sig mere tåget i hovedet og døsig i kroppen, hvor psykiske symptomer kan være at man bliver paranoid og føler at kun mere hash vil dulme de ubehagelige følelser. På denne måde kan man blive lullet lige så stille ind i en cirkel af misbrug, som er svær at slippe ud af uden professionel hjælp.

Alt i moderation

Som sagt er det en meget god idé at leve efter reglen: “alt i moderation”. På denne måde kan man sætte sine egne grænser og ikke gøre hvad ens omgangskreds gør for at virke sej. Når man har sat sine grænser for hvad man indtager, vil der nok være en lavere sandsynlighed for at man for eksempel udvikler et misbrug, da vil man blive mindre modtagelig over for andre folks indflydelse.

Misbrug af euforiserende stoffer kan nemlig have alvorlige konsekvenser, men mange bruger også en form for små doser hash til for eksempel at lindre smerter. Hvis man ved at man er særlig sensitiv eller blot har en mistanke om det, skal man tænke sig godt om inden man begynder at forbruge enhver form for hash da det netop hurtigt kan lede til en hashpsykose eller et hashmisbrug.