Det med at tale om mentale sygdomme er noget der igennem mange år har været tabu, det er noget man ikke har forståelse for, eller ikke kender meget til, grundet at det ikke er noget der er blevet snakket meget om. Dette har også været med til at skabe problemer for folk, som har døjet eller døjer med mentale sygdomme.

Dissociation er en af de sygdomme, som mange ikke kender til. Hvis du gerne vil lærer mere omkring dissociation, så kan du finde mere information omkring det her.

Hvad er dissociation?

Dissociation er meget normalt for mange at opleve en gang i mellem, dog kan det som medfølge af andre mentale sygdomme godt medfører en del problemer.

Dissociation er hjernens reaktion på stress, og er en del af kroppens naturlige overlevelsesevne, hvilket også er derfor mange kan have oplevet det på et tidspunkt, uden at det er en del af noget større. Hvis det er noget man oplever mange gange, kan det vise sig at være en del af noget større. Det kan være med til at påvirke ens identitet, sansning, følelser, og endda hukommelse. Dette kan fører til større problemer, hvis det er ikke er noget man får hjælp til.

Hvad er grunden til at man døjer med dissociation?

Det er helt okay at opleve dissociation i relation til stress eller farer i hverdagen, dog er der nogen der udvikler længerevarende problemer med dissociation, som kan være med til at påvirke hverdagen.

Grunden til at nogle måske udvikler, eller har døjet med dissociation i deres dagligdag, kan være grundet traumatiske hændelser. Børn som har været udsat for mishandling og vold kan godt senere i deres liv opleve dissociation, som en måde for kroppen at overleve. Dette kan dog godt have større problemer i længden. Man kan også udvikle dissociation senere i livet, hvis man kommer ud for en form for trauma, eller man har andre mentale sygdomme.

Hvilken hjælp kan man få?

Når man først har udviklet en dissociativ lidelse, så kan det være svært at komme af med den igen. Dog hvis man får den rigtige hjælp, så kan det nogle lægge lidelsen bag sig, mens andre kommer til at fortsætte med at opleve problemer, men det bliver nemmere at identificere og komme igennem, når det sker.

Hvis man er blevet diagnosticeret med en dissociativ lidelse, så kan man få hjælp fra en terapeut. Sammen vil man komme ind på hvordan symptomerne viser sig, og hvor alvorlige de er, og derefter kan man begynde at snakke om hvilken psykologisk behandling er den rette, og kan hjælpe mest på lidelsen. Dette kræver dog også at man indser, at dissociation er en psykologisk sygdom og ikke fysik, dette er noget mange har svært ved at indse. Hvilket gør det sværere at få den nødvendige hjælp, som der nogle gange er brug for. En terapeut er der for at hjælpe en, og de skaber trygge omgivelser, hvor man kan få hjælp.